Teckenbergs blogg

Teckenbergs blogg

Pilfinken

TrädgårdPosted by Teckenberg Jan 24, 2013 18:02:39

"tieck - tieck - tieck"

hörs det varje morgon från den gamla schersminbusken. Det första jag ser när jag tittar ut är pilfinkarna.

Under hösten håller de till i en spireabuske som ligger långt ner i hörnet på tomten men allt eftersom snön ökar och spireabuskens grenar lägger sig på marken flyttar de till den betydligt stabilare jasminen. Där sitter de dagarna i ända med små utflykter till fågelmaten, till synes helt oberörda av den isande kylan.

Sedda men aldrig iakttagna - pilfinkarna.

Många anser dem som tråkiga - kanhända beror det på att de aldrig iakttagit.

När solen någon gång tittar fram blir det ett pladdrande utan like för att lika snabbt tystna när gråvädret återkommer.

Könen är, för en icke expert, snarlika vilket i fågelvärlden benämns monomorfism. Gråa och bruna, syns de knappast bland buskens grenar. Lysande färger, stora stjärtar och tofsar och färggranna näbbar kostar i utsatthet i fåglarnas värld.

Den snarlika gråsparven som knappt kan skiljas från pilfinken annat än med pilfinkens mörka kindfläck finns inte längre här ute i naturen.

Den valde en annan livsform i närheten av korvmojar och hamburgerbarer vilket har visat sig ödesdigert för gråsparvens öde. Den är på stark tillbakagång pga av den dåliga födan.

Pilfinkarna lever i flockar, en skyddsmekanism god som någon. De samarbetar - för att överleva. Men när det industriella jordbrukets sopkvastar går hamnar också pilfinken på skyffeln.

"tieck - tieck - tieck"

Pilfinken tillhör inte sommarens körsångare - när våren kommer är de borta förutom något par som lyckats behålla och bevaka en holk. Tyst och stilla - utan att man märker det försvinner de någonstans.

Men när hösten börjar kännas på allvar sitter de åter där i spireabusken..

"tieck - tieck - tieck.....och allt börjar om.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.