Teckenbergs blogg

Teckenbergs blogg

Trädgårdsnöje vintertid

TrädgårdPosted by Teckenberg Jan 23, 2013 17:25:07

Brrr... -22 grader i morse och nu sjunker temperaturen snabbt igen. Stackars skogens djur som skall tåla allt - idag har jag fyllt på maten tre ggr. Utan mat, ingen värme.

Men ljuset börjar återvända vilket märks särdeles tydligt här ute på landet där det annars är svart om inte månen lyser. ....och så börjar denna längtan till trädgården att spira.

Jag sätter en hel del tid på trädgården även under vintern. Jag tar rätt mycket bilder under säsongen och varje vinter plockar jag ut de bästa bilderna, namnsätter växterna och bränner ner dem på en cd. Då har jag bilder samlade från varje år, brukar också visa dem i vår trädgårdsförening.

Jag har även ett mycket enkelt system för att hålla koll på vilka växter jag har i trädgården. Excel är användbart i det sammanhanget. Växtens vetenskapliga namn, det svenska namnet samt namnsort skrivs ner - mer behövs egentligen inte. Under säsongen sparar jag alla namnlappar från inköpen i en burk för att sedan skriva in dem under vintern.

Enkelt och lätt och på köpet nöter man in växternas namn. För oj, vad man glömmer!

Inte mycket av det jag inhandlade i somras fanns kvar i minnet men spännande blir det att se om Ranzania japonica har överlevt den första vintern.

Nya Rhododendron blir det alltid, Magnolior och massor med nya Hostor. Julrosor, nya sippor, olika spännande primulor och en hel del nya barrväxter. En ny Kålask blev det i fjol som jag glömt att jag planterade. Har haft en förut men det lyckades inte så bra så till slut tog jag bort den - minustillväxt kan man väl påstå. Men jag gillade Fraxinus exelsior `Crispa´ så jag försöker igen - och alla nya Trillium som jag glömt att jag planterat!!!!

Nu är bilderna klara att brännas ner och växtlistan är uppdaterad och burken är tom på namnlappar.

Dags att börja att påbörja nedräkningen för säsongen 2013!

  • Comments(2)//teckenbergblogg.besokstradgardar.se/#post169