Teckenbergs blogg

Teckenbergs blogg

Det finns plantskolor...

TrädgårdPosted by Teckenberg Jan 22, 2013 17:28:16

...och plantskolor eller heter det handelsträdgårdar? Jag har aldrig blivit riktigt klok på detdär, tycker väl att plantskolor är per definiton är de som driver upp egna växter men så enkelt är det inte.

Oavsett korrekt definition så kallar jag det plantskolor, ställen där vi köper våra växter.

Det är länge sedan jag köpt växter på någon av de stora växtkedjorna och så säger även mina trädgårdsvänner. Utbudet är väldigt traditionellt med samma växter varje säsong. Det är växter som klarar av att stå i en plantskola i gassande sol och små krukor och ända vara säljbara någon gång i augusti. Man hittar aldrig perenner som, efter sin blomningstid vissnar ner och försvinner, eftersom de inte är lönsamma. En växtkännare har dock inga problem med att köpa en kruka med namnlapp eftersom man vet varför...

Om vi inte gynnar de små och specialiserade plantskolorna så blir vår konsumentpåverkan ungefär lika kraftfull som att välja mellan COOP och ICA.

Här i Mälardalen är vi lyckligt lottade med små specialiserade plantskolor som drivs av entusiaster med mycket stor kunskap.

Strax utanför Eskilstuna ligger Löta trädgårdscenter, en plantskola med rikt utbud av perenner, buskar och träd men framförallt rosor. Jag själv är ingen rosodlare men för de som älskar dessa växter kan jag inte tänka mig att det finns ett större utbud, förenat med kunskap, än vad det finns på Löta.

http://www.lota.se/

En annan mycket trevlig plantskola som vi brukar besöka några ggr per säsong är Odlarglädjen. Här finns ett rikt utbud av perenner, buskar och träd till acceptabla priser. Plantskolan är i första hand specialiserad på försäljning på nätet men det är aldrig problem om man vill åka dit och spankulera bland det spännande växtsortimentet. Eva brukar också finnas på den årliga trädgårdsmässan i Älvsjö där man kan få en inblick i vad plantskolan har att erbjuda.

http://odlargladjen.se/

Är man intresserad av barrväxter och kanske framförallt av miniatyrerna som kallas häxkvastar - ja då skall man åka till Burgers växtgård i Köping. De små rariteterna finns knappast i de stora plantskolorna men här finns ett rikt utbud som Per själv handlar in på sina resor i Europa. Jag gissar att här hittar nog den mest avancerade samlare något som kan intressera och på köpet får man Pers kunskap och framförallt, ärliga råd.

http://www.burgers.se/

Strax utanför Nyköping ligger ett litet eldorado för oss som älskar surjordsväxter. Här hittar man det mesta som man aldrig kan köpa hos de stora växtkedjorna. Björn är en entusiast när det gäller Rhododendron och Magnolior men även mycket annat.

Fråga och du får ärliga svar vilket alltid uppskattas förstås. Hela utbudet finns förövrigt på hemsidan med kommentarer för varje växt. Härifrån kommer merparten av våra egna surjordsväxter.

http://www.linudden.se/

  • Comments(1)//teckenbergblogg.besokstradgardar.se/#post168