Teckenbergs blogg

Teckenbergs blogg

Kylan återvänder...

TrädgårdPosted by Teckenberg Dec 12, 2012 16:43:57

...efter några dagar med mildare väder. Rådjuren har det svårt nu, både med kylan och snödjupet.

Nu har vi köpt hem havre och börjat mata dem, inte mycket till mat för stora djur av de smulor som ramlar från fågelborden. De traskar kors och tvärs över hela tomten under nätterna på jakt efter något ätbart. En stor grop under den gamla hästkastanjen visar var någon legat i natt.

Fåglarna har redan konsumerat flera stora säckar med fågelmat, nötter är energirika och populära. Talgbollarna blir fullständigt värdelösa i denna kyla, hårda som sten så det blir omöjligt för småfåglarna att få ut något av dem. Förmodar att fettet i bollarna är av sämsta kvalitet, någon restprodukt kanske som inte går att använda till något annat. Bättre då att köpa kokosfett eller ister.

De fåglar som har svårt att överleva nu är de koltrastar som valt att övervintra. Deras huvudsakliga föda är insekter, maskar och frukt/bär, inget som går att hitta under vintern. Jag ger dem äpplen, päron och framförallt russin.

Russin är energirika och fryser inte, utmärkt föda för en frusen koltrast. Här under granen har jag skottat bort snön och där slänger jag in äppelhalvor och russin på marken. Granen ger skydd mot sparvhöken som patrullerar flera gånger om dagen

Även växterna behöver lite omsorg trots vinter, såhär får det inte se ut. De små barrväxterna kan lätt brytas av om de blir för tunga av snön.

Jag vill också slå ett slag för detta - Föräldravrålet - en grupp föräldrar som tröttnat på alla tomma löften om minskade utsläpp för att hejda den globala uppvärmningen.

http://foraldravralet.se/

  • Comments(1)//teckenbergblogg.besokstradgardar.se/#post162