Teckenbergs blogg

Teckenbergs blogg

Att göra en våtbädd

TrädgårdPosted by Teckenberg Nov 18, 2012 15:10:26

Vi har under åren gjort ett antal våtbäddar i trädgården med syftet att förhindra trädrötter att ta sig in i rabatterna.

Den första gjorde vi för kanske sex år sedan, den är ganska stor och där har vi planterat fuktälskande växter. Jag får erkänna att de första åren var jag orolig att växterna skulle drunkna under höstregnen och snösmältningen på våren men det har fungerat över förväntan. Bevattning behövs knappast...

I sommar gjorde vi en våtbädd till - vi är nu så långt uppe i skogen med trädgården och marken är fullständigt genomvävd av trädrötter från omgivande träd.

Platsen där rabatten skulle placeras grävdes ur till ungefär 40 cm under marknivå. Hela gropen täcktes in med väderbeständig byggplast. Jag tycker byggplast är det bästa att använda, den håller och kan köpas på byggvaruhus i stora rullar som gör det möjligt att täcka in ett ganska stor yta.

Därefter fylls rabatten med det man bestämt, i dethär fallet skulle det bli en surjordsrabatt så det blev den sedvanliga blandningen av kross, ogödslad och okalkad torv samt en del kompostjord.

Rabatten får ytterligare höjd med torvblock och sten och plasten viks in under stenarna och blocken. Området runt rabatten täcks med markduk för att hindra ogräs att växa in i torvblocken.

En avrinning från rabatten är nödvändig, annars blir det en bassäng. Den gjordes ca 1dm under marknivå, under stenen som syns på bilden.

Den överflödiga plasten klipps bort när rabatten är klar.

Här är nu planterat en Rh. Golfer, Hosta `Red october´ Rh. roxieanum samt en ärtcypress Chamaecyparis pisifera `Avenue´

Rabatten från motsatt håll med `Avenue´i blickfånget.

Gången till rådjursstängslet gjordes klar och fylldes med täckbark och en ny rabatt gjordes på andra sidan gången där den vackra solfjäderstallen planterades.

Just avrinningen från våtbäddar, där det förstås blir rejält fuktigt, kan få trädrötter att söka sig dit. Man får helt enkelt hålla koll och klippa av dem så de inte söker sig in via avrinningen men det är lätt åtgärdat när man vet exakt var man skall leta.

  • Comments(1)//teckenbergblogg.besokstradgardar.se/#post155