Teckenbergs blogg

Teckenbergs blogg

Ny blogg

TrädgårdPosted by Teckenberg Mar 12, 2013 15:25:52

Dethär blir mitt sista inlägg på denna blogg, från och med idag kommer jag att skriva

här;

http://www.hagtorpet.blogspot.se/

  • Comments(0)//teckenbergblogg.besokstradgardar.se/#post176

I väntan på Godot

TrädgårdPosted by Teckenberg Mar 11, 2013 15:30:29

Så börjar det nästan kännas just nu....fast Godot dök ju aldrig upp men det skall väl våren ändå göra - så småningom.

Det händer absolut ingenting just nu i den snötäckta trädgården och kylan ser ut att hålla i sig hela denna vecka.

Jag har ju så mycket som behöver åtgärdas förutom det traditionella vårarbetet så snälla Våren, visa lite omtanke om oss trädgårdsodlare.

Två månader brukar mitt vårarbete ta innan jag arbetat mig igenom hela trädgården. Städa, klippa, gödsla och dela växter som blivit för stora men varje år är det något som även kräver en viss renovering. Ingenting i en trädgård är beständigt och en del saker behöver göras om.

I år väntar ett stort arbete med en nedgrävd slang som går till reningstunnan vid dammen. Den började läcka i fjol så det är bara att gräva upp och byta ut. Dessvärre ligger den under både rabatt och stenlagd gång.

En kallmur som jag gjorde för ca 10 år sedan signalerar att det är dags att plocka ner hela muren och göra om. Såg redan i fjol att den visade tecken på skador och det har förstås förvärrats i vinter. Tyvärr får jag nog vänta med det arbetet tills tjälen gått ur jorden.

Men fåglarna får sitt tillskott även i år. Sju nya starholkar har min man snickrat ihop och tre småfågelholkar samt en inköpt holk för den lilla rödhaken. Rödhakens holk är lite speciell med stor öppning så det gäller att gömma den väl så inte marodörer kommer åt äggen eller ungar. Vi satte upp den i en gran, omgärdad av risiga buskage.

De övriga tre småfågelholkarna är reserverade för den svartvita flugnapparen. Den kommer vid samma tidpunkt varje år och eftersom den skall flyga över halva jordklotet för att hitta hit till oss på Hagtorpet har stannfåglarna redan ockuperat alla holkar i skogen. Vi testade i fjol med nya holkar precis vid flugsnapparens ankomst och det fungerade så nu fyller vi på med några nya.

Så välkommen Våren! Det är dags nu!

  • Comments(2)//teckenbergblogg.besokstradgardar.se/#post175

6 mars 2013

TrädgårdPosted by Teckenberg Mar 06, 2013 17:19:14

Dropp...dropp...dropp...

Ja, takdroppet gör sitt till för att ge oss lite vårkänslor men tyvärr ligger det några dm snö kvar i trädgården.

De stora stenarna är snart snöfria, värt att notera för nu ser man ganska väl var de varmaste platserna är i trädgården.

Många Rhododendron ser inte vackra ut och jag undrar om inte min Rh. calophytum har gett upp?

Nåväl, idag har jag stammat upp ormhasseln för att få fram de knotiga stammarna. Jag brukar göra det varje vårvinter men har nog varit lite för feg. Nu blev det en rejäl beskärning i alla fall.

Nya fågelholkar blir det i år också, sju stycken nya boplatser för stararna och tre småfågelholkar som vi inte sätter upp förrän den svartvita flugsnapparen är i antågande.

En rödhakeholk satte vi också upp idag, långt inne i snåriga buskage för att hackspetten inte skall hitta den. Vi får se, hoppas den duger för en liten rödhakefamilj.

I fjol var det snöfritt vid denhär tiden men får vi bara dygnstemperaturer som håller över nollan så går det fort.

I väntan på snöfritt..

Iris reticulata `Katharine Hodgkin´blommar i mitten på april.

Visst är hon väl vacker Katharine ?

  • Comments(0)//teckenbergblogg.besokstradgardar.se/#post174

När mörkret faller...

TrädgårdPosted by Teckenberg Feb 23, 2013 17:54:14

..och husfolket sover vaknar andra till liv.

I morse kunde jag se spåren från lodjuret som traskat över vår tomt i natt, endast en meter utanför altanen. Det är inte första gången men jag har aldrig fått se ett lodjur i verkligheten.

För några år sedan, innan vi inhägnade trädgården, hittade jag ett rivet rådjur i trädgården. Då var det nysnö och man kunde tydligt urskilja var lodjuret legat gömt bakom en sten och inväntat rådjuret.

Även haren vågar sig fram om natten, vi ser den sällan dagtid men spåren talar för sig. Fru Helge som i år har tvillingar kommer regelbundet på besök och tuggar ner de sista resterna av de tallplanteringar som min man planterade för många år sedan.

Att plantera tall i Råby är ingen god idé fast det visste vi inte då....

Vi har hela vintern matat rådjuren med pellets och havre. De brukar komma 3 - 4 ggr varje dag - fem damer och en råbock. I morse kom råbocken ensam, påtagligt nervös och sedan har jag inte sett flocken förrän precis nu när det börjat skymma.

De kom smygande ut ur skogen och ordentligt på sin vakt.

Jag försökte följa lodjursspåren och inte svårt att se att den följt de ordentligt upptrampade rådjursspåren.

De klarade sig, allesammans, denhär gången, tack och lov!

  • Comments(0)//teckenbergblogg.besokstradgardar.se/#post173

Vinterns första offer

TrädgårdPosted by Teckenberg Feb 22, 2013 15:45:46

Jag har en viss förkärlek för det "fulsnygga" om man nu överhuvudtaget kan applicera det uttrycket på växter.

Växter med personlighet kanske är ett bättre uttryck.

Det är växter som bryter av från det vanliga - med form, växtsätt eller något annat som inte faller inom den traditionella ramen - men gärna med finess!

Ulmus x hollandica `Jacqueline Hillier´ är en sådan växt. Väl medveten om den grasserande almsjukan ville jag ändå ha henne där hon stod i ett hörn på plantskolan. Hon hade nog stått där i många år - ratad av kunderna som inte sett charmen i det knotiga lilla trädet.

Och hon behövde inte skämmas för sig - efter några år belönade hon mig med en vacker krona.

Men vinterns snö och växlingarna mellan töväder och kraftigt snöfall som förvandlade snön på grenarna till tunga isklumpar blev för mycket för Jacqueline Hillier och hon gav upp.

Dethär mötte mig idag när jag plumsade runt i trädgården!

  • Comments(2)//teckenbergblogg.besokstradgardar.se/#post172

Från trädgården intet nytt

TrädgårdPosted by Teckenberg Feb 12, 2013 11:43:53

Snön ligger djup men långt därunder finns det liv, det som vi alla längtar efter just nu.

Visst kan det kännas ibland att just nu står tiden stilla, att inget händer. Men tiden står aldrig stilla, dagarna blir just nu 6 minuter längre för varje dygn som går. På en vecka har vi fått 35 minuter mera ljus och här ute i skogen där vi inte har några gatljus märks det synnerligen väl.

När solen någon gång tittar fram hörs omedelbart mesarnas filande i buskarna, deras titi - tyy, titi - tyy talar om att våren är i antågande.

Om drygt två månader skall denna skönhet stå i blom;

Canadensis sanguinaria `Multiplex´

Plantan börjar bli stor, den ökar i omfång varje år så kanske dags för en delning i vår. Jag har länge letat efter den enkla varianten också och nu finns den i trädgården sedan i fjol tack vare våra generösa trädgårdsvänner Håkan och Birgitta.

Blodörter är riktiga primadonnor och skall behandlas därefter.

En annan tidig blommare är Soldanella `Spring symphony´ en alldeles förtjusande liten fransig klocka som bör planteras med omsorg för att komma till sin rätt. Inga stora skymmande bladverk som gömmer den lilla skönheten där den försynt tittar fram. Låt den växa i ensamt majestät utan att distraheras av konkurrenter med yvigt och iögonfallande växtsätt och gläds åt de vackra små klockorna.

Ett trevligt tecken som förebådar vårens ankomst är att trädgårdsföreningarna börjar höra av sig för att boka ett besök i sommar.

Alltid lika trevligt att ta emot trädgårdsbesök - det känns som om vi är gamla bekanta fast vi aldrig träffats tidigare. Men vi har så mycket gemensamt - glädjen vi alla delar över det som en trädgård ger oss men även vedermödor och besvikelser.

Vi delar erfarenheter.....

Alltid lika häftigt när en stor buss parkerat vid vår lilla skogsväg och numera vet vi att det också går bra att köra ända fram. Skickliga busschauförer som är vana att leta trädgårdar på de mest konstiga ställen i vårt land.

  • Comments(1)//teckenbergblogg.besokstradgardar.se/#post171

Pilfinken

TrädgårdPosted by Teckenberg Jan 24, 2013 18:02:39

"tieck - tieck - tieck"

hörs det varje morgon från den gamla schersminbusken. Det första jag ser när jag tittar ut är pilfinkarna.

Under hösten håller de till i en spireabuske som ligger långt ner i hörnet på tomten men allt eftersom snön ökar och spireabuskens grenar lägger sig på marken flyttar de till den betydligt stabilare jasminen. Där sitter de dagarna i ända med små utflykter till fågelmaten, till synes helt oberörda av den isande kylan.

Sedda men aldrig iakttagna - pilfinkarna.

Många anser dem som tråkiga - kanhända beror det på att de aldrig iakttagit.

När solen någon gång tittar fram blir det ett pladdrande utan like för att lika snabbt tystna när gråvädret återkommer.

Könen är, för en icke expert, snarlika vilket i fågelvärlden benämns monomorfism. Gråa och bruna, syns de knappast bland buskens grenar. Lysande färger, stora stjärtar och tofsar och färggranna näbbar kostar i utsatthet i fåglarnas värld.

Den snarlika gråsparven som knappt kan skiljas från pilfinken annat än med pilfinkens mörka kindfläck finns inte längre här ute i naturen.

Den valde en annan livsform i närheten av korvmojar och hamburgerbarer vilket har visat sig ödesdigert för gråsparvens öde. Den är på stark tillbakagång pga av den dåliga födan.

Pilfinkarna lever i flockar, en skyddsmekanism god som någon. De samarbetar - för att överleva. Men när det industriella jordbrukets sopkvastar går hamnar också pilfinken på skyffeln.

"tieck - tieck - tieck"

Pilfinken tillhör inte sommarens körsångare - när våren kommer är de borta förutom något par som lyckats behålla och bevaka en holk. Tyst och stilla - utan att man märker det försvinner de någonstans.

Men när hösten börjar kännas på allvar sitter de åter där i spireabusken..

"tieck - tieck - tieck.....och allt börjar om.

  • Comments(0)//teckenbergblogg.besokstradgardar.se/#post170

Trädgårdsnöje vintertid

TrädgårdPosted by Teckenberg Jan 23, 2013 17:25:07

Brrr... -22 grader i morse och nu sjunker temperaturen snabbt igen. Stackars skogens djur som skall tåla allt - idag har jag fyllt på maten tre ggr. Utan mat, ingen värme.

Men ljuset börjar återvända vilket märks särdeles tydligt här ute på landet där det annars är svart om inte månen lyser. ....och så börjar denna längtan till trädgården att spira.

Jag sätter en hel del tid på trädgården även under vintern. Jag tar rätt mycket bilder under säsongen och varje vinter plockar jag ut de bästa bilderna, namnsätter växterna och bränner ner dem på en cd. Då har jag bilder samlade från varje år, brukar också visa dem i vår trädgårdsförening.

Jag har även ett mycket enkelt system för att hålla koll på vilka växter jag har i trädgården. Excel är användbart i det sammanhanget. Växtens vetenskapliga namn, det svenska namnet samt namnsort skrivs ner - mer behövs egentligen inte. Under säsongen sparar jag alla namnlappar från inköpen i en burk för att sedan skriva in dem under vintern.

Enkelt och lätt och på köpet nöter man in växternas namn. För oj, vad man glömmer!

Inte mycket av det jag inhandlade i somras fanns kvar i minnet men spännande blir det att se om Ranzania japonica har överlevt den första vintern.

Nya Rhododendron blir det alltid, Magnolior och massor med nya Hostor. Julrosor, nya sippor, olika spännande primulor och en hel del nya barrväxter. En ny Kålask blev det i fjol som jag glömt att jag planterade. Har haft en förut men det lyckades inte så bra så till slut tog jag bort den - minustillväxt kan man väl påstå. Men jag gillade Fraxinus exelsior `Crispa´ så jag försöker igen - och alla nya Trillium som jag glömt att jag planterat!!!!

Nu är bilderna klara att brännas ner och växtlistan är uppdaterad och burken är tom på namnlappar.

Dags att börja att påbörja nedräkningen för säsongen 2013!

  • Comments(2)//teckenbergblogg.besokstradgardar.se/#post169
Next »