Bratt Gustafssons blogg

Bratt Gustafssons blogg

Hur det startade

TrädgårdPosted by Bratt Gustafsson Jan 24, 2010 17:46:56

Gröna vågen
För drygt 30 år sedan, 1979, flyttade vi; mamma, pappa och tre barn, till ett torp på sörmländska landsbygden med 25 000 m2 mark. Första åren gick till hundar, katter, hästar, får, höns, kalvar, kalkoner, grisar, potatis, grönsaker, ja vi provade på det mesta i sann gröna vågen-anda. Till trädgården blev inte så mycket tid över men tiderna förändras. I dag med för länge sedan utflugna barn går den mesta fritiden åt till trädgårdsarbete, framför allt planeringsarbete, vi förändrar och skapar mycket både i våra huvuden och i trädgården.
Gamlingarna i byn undrade naturligtvis vilka galningar vi var när vi flyttade hit och de mer eller mindre slog vad om att vi skulle flytta inom ett år. Nu är det vi som varit fast boende längst men betraktas väl fortfarande som mer eller mindre galna nu med tanke på vårt trädgårdsintresse. Det är inte precis traditionella torpväxter vi satsat på. Och när dessutom dubbeldeckar-bussar kom genom byn under riksmötet 2008 så blev väl deras åsikter besannade. (ang. riksmötet se kommande text)

Trädgårdsamatörerna
1997 blev vi medlemmar i Sällskapet Trädgårdsamatörerna, STA (http://www.tradgardsamatorerna.nu/ ) och åkte på vårt första föredrag 1999, Karl Otto Zita pratade om trillium och vi begrep inte så mycket.

Vår första resa med Sörmlandskretsen gick till Danmark och det var lätt att dras med av alla kunniga medlemmar. Intresset för olika växter växlade utifrån senaste föredrag och senast besökta trädgård.

Trädgårdens utveckling

Så småningom har vi anlagt framförallt torvbäddar och stenpartier. Trågtillverkning och trågodling är det senaste intresset.

Egen förökning av växter är också en viktig del av trädgårdsintresset. Favoritväxter är svårt att precisera men om man måste så är det väl typiska amatörväxter som rhododendron, arisaema, kuddväxter, osv. En absolut favorit är Nomocharis.

När vi upphörde med får började vi anlägga ”park” på del av det gamla högärdet. Dvs vi började plantera en del träd. Vi började vår amatörträdgård med att anlägga två äkta Öhmanska blötbäddar på norrsidan av huset. Som Lennart lovade så har de fungerat suveränt. Torra somrar har de hållit fukten bra och regniga somrar har dräneringen fungerat. Efter c:a 8 år renoverades den första då torvkanterna blivit ganska illa åtgångna av trastarna och ålder. (Läs gärna artikeln Våtbäddar av Owe Jaktlund i TrädgårdsAmatören 1:2004

http://www.tradgardsamatorerna.nu/ta/ta1-04/artikel.html )

I den gamla syrenbersån på sydsidan av huset har vi börjat anlägga rabatter med perenner och längre bort i trädgården har vi en naturdamm där vi också ska odla träd och perenner och i skogskanten kommer vi att ha en del stora rhododendron.

En ordnad köksträdgård och odlingsytor för div. växtförökning är på G. För övrigt finns en tistel eller taggrabatt och resterna av en fruktträdgård där vi till viss del planerar att anlägga ett woodland.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Eliza Jan 28, 2010 13:15:42

Hej Eva och Sören
Vilka fina bilder, jag blir lite svartsjuk på er, men ni har väl arbetat länge med detta. Det var väl därför som ni valde att Sören skulle lämna sitt arbete och börja som "dräng" hemma på torpet. Lycka till med trädgården och med bloggandet med allt det som hör därtill. Besök från Sverige och "utlandet" antar jag att ni kommer få under åren. Ha det bra från er som känner er.

Posted by Vassundafrun Jan 27, 2010 13:13:43

Jag minns ert hus och er trädgård när ni nyss hade flyttat in!

Det har hänt så otroligt mycket - jag är imponerad.

Till våren kommer vi på visit!

Kramar

Posted by kompostfilosofen Jan 25, 2010 12:39:30

En imponerande trädgård! kan inte säga annat!

Posted by Kerstin i Växjö Jan 24, 2010 22:56:22

Underbar trädgård, jag är imponerad.

Posted by Helen i Piteå Jan 24, 2010 20:26:15

Roligt att läsa om hur det gick till att bli med 'trädgård', vackra bilder på vackra rabatter och växter.

Posted by Martha Jan 24, 2010 19:45:21

Gillar både er och er trädgård jättemycket! Kul att se uppbyggnadsbilder och höra historien i bakåttiden.
Kram från
Martha