Bratt Gustafssons blogg

Bratt Gustafssons blogg

Paeonia Pion

TrädgårdPosted by Bratt Gustafsson Jan 30, 2010 12:56:52

Temat på Trädgårdbloggar/Facebook är pioner. Istället för att lägg in bilder där väljer jag att presentera några av våra pioner här på bloggen.
http://www.facebook.com/profile.php?ref=name&id=100000503998244#/group.php?gid=232724536190

Vid förra sommarens besök fick vi kommentaren ”Vad många pioner ni har!” varpå vi stod som frågetecken och förstod inte riktigt vad personen menade, men vid en närmare inventering så var det faktiskt några stycken, närmare 20.(Snacka om att ha koll!)

De vi gillar bäst är de men en egen historia. Först kommer Paeonia mlokosewitschii, svavelpion, en planta vi fick av Sörens syster för många år sedan. Den första tiden levde den en tynande tillvaro i en lerig rabatt. När vi väl började vårda vår trädgård så fick den en central placering och mer omvårdnad. Till historien hör att Sörens syster hade ingen aning om vad hon egentligen hade så vid ett besök på Zetas konsulterade hon Folke Mattson som genast köpte en del av samma planta för att placera den hos drottning Silvia, så det är alltså en kunglig släkting vi har! (säger iallafall historien!)

Paeonia hybrida, herrgårdspion (oftast felaktigt kallad dillpion)
Den pionen fanns hos en annan av Sörens systrar och den blev mindre och mindre för varje år. Vi erbjöd oss att ta hand om den för rehabilitering. Den grävdes upp och rötterna rengjordes och delades för att planteras i bra jord (det gamla potatislandet) Nu är den fördelad hos hela släkten och en del andra personer också och växer på sig fint.

Paeonia suffruticosa (som idag heter något annat) Trädpion
Vi har två stycken intill varandra: Den ena från Melker Lundkvist och den andra från Folke Stengård, alltså från två legender för oss trädgårdsamatörer. Två plantor att vårda. När de blommar ska man ta semester och sätta sig i en vilstol intill dem för de är snabbt utblommade men ack så vackra!