Bratt Gustafssons blogg

Bratt Gustafssons blogg

Aktuell blogg

TrädgårdPosted by Bratt Gustafsson Mar 30, 2012 21:38:59

hittar du här: http://traochtradgard.blogspot.se/

Välkommen!Vårlängtan

TrädgårdPosted by Bratt Gustafsson Feb 15, 2010 20:58:13

Eftersom vintern fortfarande håller oss i sitt järngrepp har vi roat oss att med hjälp av tidigare vårbilder drömma om det som komma skall!

Blåsippor är förutom tussilago barndomens vårtecken.

En ungersk blåsippa och en vitsippa "onormalis"

Efter att ha ”blivit med trädgård” är alla former av crocus favoriter

Namnlös i knoppstadiet och utslagen

Två varianter av crocus tommasinianus, snökrokus

Trillium nivale är en annan favorit som jag fått från Owe J. Här är förra årets blomma, hoppas den har förökat sig och att det blir fler blommor nu till våren. Den syns också längst bak i den övre crocusbilden.

Daphne, tibast, i alla former tillhör också favoriter.Den vita, daphne mezereum alba, växer i en kompakt klotform, här tillsammans med Iris reticulata, våriris

Ett annat vårtecken är våra huggormar som vi inte jagar bort!

Helleborus II

TrädgårdPosted by Bratt Gustafsson Feb 07, 2010 20:25:56

I början av 2000-talet behövde Owe J en plats att plantera en massa små spontansådda Helleborus hybrider. Vi upplät vårt gamla potatisland där det planterades ca 400 småplantor. I ganska kompakt sörmlanslera och full sol trivdes de förträffligt och växte på sig bra. Tanken var väl att de så småningom skulle sorteras efter färg och form och sedan inbringa en liten slant men under tiden så har ju marknaden exploderat när det gäller alla upptänkliga färger och former på helleborus.

Några exempel:

Tll slut en Gelbe Schmetterling inköpt i Tysklnad men tyvärr har den gått hädan!

Vårförberedelser och blommande Helleborus

TrädgårdPosted by Bratt Gustafsson Feb 07, 2010 19:03:02

Äntligen kom Trädgårdsamatörernas fröer som genast blev sådda. I en burk med vitmossa har fröer grott som blev flyttade till krukor med jord för vidare tillväxt. I ”stallet” där vi vinterförvarar diverse plantor har vi idag planterat om en acer 'Katsura' (japansk lönn), azalea ’Hot Shot’ och dahlia ’Bisop of Landarff’ . Biskopen gav många plantor. Härligt att få lite skit under naglarna igen!

Azalea ’Hot Shot’ inköpt på Tånums i Danmark. Osäkert om den är härdig här därför har vi den i kruka. Bilden är från 2005 när vi övervintrade den inomhus så den blommade det året till jul.

I uterummet blommar två Helleborus. Den ena en uppgrävd planta som blev kvar i krukan och placerad i vinterförvaringen. Plötsligt fick vi se att den började skjuta upp blomknoppar. Den blev förflyttad till uterummet och så här ser den ut idag.

Den andra ett inköp sent i höstas. De ”gröna blommorna” är egentligen utblommade och de vita är de som kommer upp nu.

Paeonia Pion del 2

TrädgårdPosted by Bratt Gustafsson Jan 30, 2010 13:49:59

Här kommer Pion del 2. På grund av div strul lyckades vi inte lägga in allt material i en tråd. Del 1 finns alltså nedanför detta inlägg. Ser lite konstigt ut men det är omöjligt att redigera.

Paeonia suffruticosa (som idag heter något annat) Trädpion
Vi har två stycken intill varandra: Den ena från Melker Lundkvist och den andra från Folke Stengård, alltså från två legender för oss trädgårdsamatörer. Två plantor att vårda. När de blommar ska man ta semester och sätta sig i en vilstol intill dem för de är snabbt utblommade men ack så vackra!

För några år sena fick vi möjlighet att vara med på en växtbeställning från Kina. Att beställa från utlandet var då nytt för oss och det kändes exklusivt. Vi beställde en Paeonia obovata. Tyvärr har den ännu inte gett några fertila frön men till sommaren kanske!

När det gäller frösådd av pioner så kan vi varmt rekommendera Johan Petterssons metod att så i vitmossa se http://www.tradgardsamatorerna.nu klicka vidare på Arkiv och sedan Sådd av pionfrö.

Paeonia Pion

TrädgårdPosted by Bratt Gustafsson Jan 30, 2010 12:56:52

Temat på Trädgårdbloggar/Facebook är pioner. Istället för att lägg in bilder där väljer jag att presentera några av våra pioner här på bloggen.
http://www.facebook.com/profile.php?ref=name&id=100000503998244#/group.php?gid=232724536190

Vid förra sommarens besök fick vi kommentaren ”Vad många pioner ni har!” varpå vi stod som frågetecken och förstod inte riktigt vad personen menade, men vid en närmare inventering så var det faktiskt några stycken, närmare 20.(Snacka om att ha koll!)

De vi gillar bäst är de men en egen historia. Först kommer Paeonia mlokosewitschii, svavelpion, en planta vi fick av Sörens syster för många år sedan. Den första tiden levde den en tynande tillvaro i en lerig rabatt. När vi väl började vårda vår trädgård så fick den en central placering och mer omvårdnad. Till historien hör att Sörens syster hade ingen aning om vad hon egentligen hade så vid ett besök på Zetas konsulterade hon Folke Mattson som genast köpte en del av samma planta för att placera den hos drottning Silvia, så det är alltså en kunglig släkting vi har! (säger iallafall historien!)

Paeonia hybrida, herrgårdspion (oftast felaktigt kallad dillpion)
Den pionen fanns hos en annan av Sörens systrar och den blev mindre och mindre för varje år. Vi erbjöd oss att ta hand om den för rehabilitering. Den grävdes upp och rötterna rengjordes och delades för att planteras i bra jord (det gamla potatislandet) Nu är den fördelad hos hela släkten och en del andra personer också och växer på sig fint.

Paeonia suffruticosa (som idag heter något annat) Trädpion
Vi har två stycken intill varandra: Den ena från Melker Lundkvist och den andra från Folke Stengård, alltså från två legender för oss trädgårdsamatörer. Två plantor att vårda. När de blommar ska man ta semester och sätta sig i en vilstol intill dem för de är snabbt utblommade men ack så vackra!

Hur det startade

TrädgårdPosted by Bratt Gustafsson Jan 24, 2010 17:46:56

Gröna vågen
För drygt 30 år sedan, 1979, flyttade vi; mamma, pappa och tre barn, till ett torp på sörmländska landsbygden med 25 000 m2 mark. Första åren gick till hundar, katter, hästar, får, höns, kalvar, kalkoner, grisar, potatis, grönsaker, ja vi provade på det mesta i sann gröna vågen-anda. Till trädgården blev inte så mycket tid över men tiderna förändras. I dag med för länge sedan utflugna barn går den mesta fritiden åt till trädgårdsarbete, framför allt planeringsarbete, vi förändrar och skapar mycket både i våra huvuden och i trädgården.
Gamlingarna i byn undrade naturligtvis vilka galningar vi var när vi flyttade hit och de mer eller mindre slog vad om att vi skulle flytta inom ett år. Nu är det vi som varit fast boende längst men betraktas väl fortfarande som mer eller mindre galna nu med tanke på vårt trädgårdsintresse. Det är inte precis traditionella torpväxter vi satsat på. Och när dessutom dubbeldeckar-bussar kom genom byn under riksmötet 2008 så blev väl deras åsikter besannade. (ang. riksmötet se kommande text)

Trädgårdsamatörerna
1997 blev vi medlemmar i Sällskapet Trädgårdsamatörerna, STA (http://www.tradgardsamatorerna.nu/ ) och åkte på vårt första föredrag 1999, Karl Otto Zita pratade om trillium och vi begrep inte så mycket.

Vår första resa med Sörmlandskretsen gick till Danmark och det var lätt att dras med av alla kunniga medlemmar. Intresset för olika växter växlade utifrån senaste föredrag och senast besökta trädgård.

Trädgårdens utveckling

Så småningom har vi anlagt framförallt torvbäddar och stenpartier. Trågtillverkning och trågodling är det senaste intresset.

Egen förökning av växter är också en viktig del av trädgårdsintresset. Favoritväxter är svårt att precisera men om man måste så är det väl typiska amatörväxter som rhododendron, arisaema, kuddväxter, osv. En absolut favorit är Nomocharis.

När vi upphörde med får började vi anlägga ”park” på del av det gamla högärdet. Dvs vi började plantera en del träd. Vi började vår amatörträdgård med att anlägga två äkta Öhmanska blötbäddar på norrsidan av huset. Som Lennart lovade så har de fungerat suveränt. Torra somrar har de hållit fukten bra och regniga somrar har dräneringen fungerat. Efter c:a 8 år renoverades den första då torvkanterna blivit ganska illa åtgångna av trastarna och ålder. (Läs gärna artikeln Våtbäddar av Owe Jaktlund i TrädgårdsAmatören 1:2004

http://www.tradgardsamatorerna.nu/ta/ta1-04/artikel.html )

I den gamla syrenbersån på sydsidan av huset har vi börjat anlägga rabatter med perenner och längre bort i trädgården har vi en naturdamm där vi också ska odla träd och perenner och i skogskanten kommer vi att ha en del stora rhododendron.

En ordnad köksträdgård och odlingsytor för div. växtförökning är på G. För övrigt finns en tistel eller taggrabatt och resterna av en fruktträdgård där vi till viss del planerar att anlägga ett woodland.

Vilken vinter vi har!

TrädgårdPosted by Bratt Gustafsson Jan 20, 2010 19:31:45

Sent i höst blev Sören färdig med vårt inglasade uterum. Trots -20 garder ute har vi suttit där inne mitt i ett snölandskap och fikat nästan varje dag under jul och nyårshelgerna.

Tanken var inte alls någon vinterträdgård men med en enkel frostvakt har vi hållit frostfritt hela vintern.

Julrosen som visade sig var dubbel hittade vi på en utförsäljning och rosen som är en ”fådd” planta från i somras blommar hela vintern.